Wanneer je merkt dat je vaak de behoeften en problemen van anderen boven die van jezelf stelt, is het misschien tijd om je af te vragen of je onbewust onbehulpzaam kunt zijn. Wellicht vind je het moeilijk om ‘nee’ te zeggen en voel je je verantwoordelijk voor het oplossen van ieders problemen behalve die van jezelf. Het kan voelen alsof je altijd paraat staat voor anderen, maar stiekem loop je jezelf voorbij. Reflecteer eens op hoe vaak je jouw eigen grenzen negeert ten koste van je eigen welzijn. Dit inzicht kan de eerste stap zijn naar het ontwikkelen van een gezondere balans tussen geven en nemen.
1. Je biedt zelden je hulp aan
Als jij zelden je hulp aanbiedt, kan dit komen doordat je misschien niet in de gaten hebt wanneer anderen hulp nodig hebben. Het kan ook zijn dat je jezelf niet ziet als iemand die anderen kan bijstaan, waardoor je terughoudend bent.
2. Je hebt altijd een excuus klaar
Als jij altijd een excuus paraat hebt wanneer hulp gevraagd wordt, kan dit wijzen op een patroon van vermijding. Mogelijk ben je bang om te falen in het bieden van hulp of voel je je ongemakkelijk bij het idee om anderen te helpen.
3. Je erkent andermans behoeften niet
Als jij de behoeften van anderen niet erkent, kan dit betekenen dat je voornamelijk gefocust bent op je eigen wereld en niet voldoende aandacht besteedt aan de situaties en gevoelens van anderen. Hierdoor kan het lastig zijn om spontaan hulp aan te bieden.
4. Je vermijdt oogcontact als iemand hulp vraagt
Door oogcontact te vermijden wanneer iemand om hulp vraagt, laat je zien dat je je ongemakkelijk voelt bij deze situatie. Het kan zijn dat je je niet zelfverzekerd voelt in het bieden van hulp, waardoor je liever afstand houdt.
5. Je luistert niet actief naar hulpverzoeken
Als jij niet actief luistert naar hulpverzoeken, kan dit betekenen dat je misschien niet volledig betrokken bent bij de communicatie met anderen. Het kan helpend zijn om bewuster te luisteren naar wat anderen nodig hebben, zodat je oprecht behulpzaam kunt zijn.
6. Je verandert snel van onderwerp als helpen ter sprake komt
Wanneer iemand jou om hulp vraagt, merken anderen op dat je vaak het onderwerp abrupt verandert naar iets oppervlakkigs. Hierdoor lijkt het alsof je het vermijdt om serieus over hulp te praten.
7. Je ziet niet in hoe jouw gedrag anderen beïnvloedt
Het lijkt alsof je geen besef hebt van hoe jouw onbehulpzame gedrag anderen kan kwetsen of teleurstellen. Het negeren van de impact die je hebt op mensen om je heen kan leiden tot misverstanden en afstandelijkheid.
8. Je reageert geïrriteerd op vragen om bijstand
Als iemand jou om hulp vraagt, reageer je vaak geïrriteerd of met weerstand. Dit kan anderen afschrikken om nog langer op jouw steun te rekenen en creëert een sfeer van spanning en afwijzing.
9. Je wijst verantwoordelijkheden af
Je schuift regelmatig verantwoordelijkheden van je af als het aankomt op het helpen van anderen. Door anderen niet bij te staan wanneer dat nodig is, creëer je een gevoel van onbetrouwbaarheid en desinteresse.
10. Je hebt een gebrek aan empathie
Het lijkt alsof je moeite hebt om je in te leven in de gevoelens en behoeften van anderen. Het gebrek aan empathie maakt het lastig voor jou om oprecht behulpzaam te zijn en verbinding te maken met de mensen om je heen.
11. Je participeert niet in groepsinspanningen
Je vermijdt actief deel te nemen aan groepsactiviteiten of projecten. Hierdoor laat je anderen vaak het zware werk opknappen en draag je niet bij aan het gezamenlijke doel.
12. Je doet anderen vaak beloftes die je niet nakomt
Je hebt de neiging om beloftes te maken om te helpen, maar je komt deze regelmatig niet na. Hierdoor creëer je teleurstelling en gebrek aan vertrouwen bij anderen.
13. Je gebruikt weinig bemoedigende taal
Als anderen hulp nodig hebben, geef je weinig positieve feedback of opbeurende woorden. Dit kan hen demotiveren en het gevoel geven dat hun inspanningen niet gewaardeerd worden.
14. Je bent snel geïrriteerd als dingen niet op jouw manier gaan
Wanneer hulpverzoeken niet volgens jouw verwachtingen verlopen, raak je snel geïrriteerd en toon je weinig geduld. Dit kan anderen ontmoedigen om jou om hulp te vragen.
15. Je hebt een defensieve houding tegenover kritiek op je hulpvaardigheid
Als anderen opbouwende kritiek geven over jouw gebrek aan behulpzaamheid, reageer je defensief en schiet je snel in de verdediging. Hierdoor sluit je jezelf af voor mogelijke verbeteringen.
16. Je hebt moeite met het stellen van prioriteiten wat betreft anderen helpen
Je vindt het lastig om te bepalen wie op welk moment jouw hulp het hardst nodig heeft. Hierdoor raak je vaak verstrikt in het gevoel overweldigd te zijn door alle verzoeken om hulp.
17. Je negeert verzoeken om hulp op sociale media
Als mensen online om hulp vragen, sla je hun oproepen vaak over. Je scrollt door je feed zonder echt aandacht te besteden aan de behoeften van anderen die op jouw hulp hopen.
18. Je staat niet open voor nieuwe manieren om bij te dragen
Je blijft vasthouden aan bekende manieren van helpen en staat niet open voor nieuwe ideeën of benaderingen. Hierdoor kan het zijn dat je kansen misloopt om op andere manieren waardevol te zijn voor anderen.
19. Je hebt een gebrek aan initiatief
Je wacht vaak tot anderen expliciet om hulp vragen in plaats van zelf proactief te zijn en te anticiperen op mogelijke behoeften van mensen om je heen. Hierdoor blijft veel hulp die je zou kunnen bieden onbenut.
20. Je bent vaak afgeleid wanneer je eigenlijk zou moeten helpen
Als je eenmaal besluit om te helpen, laat je je gemakkelijk afleiden door andere zaken. Hierdoor schiet je focus op het daadwerkelijk bijstaan van anderen erbij in en blijft hulp vaak onvoltooid of oppervlakkig.