Je merkt dat je vaak toegeeft aan de wensen van anderen, zelfs als het tegen je eigen behoeften ingaat. Het lijkt alsof je er altijd bent om anderen te plezieren en conflicten te vermijden. Misschien vind je het lastig om je eigen grenzen aan te geven en ben je bang om als egoïstisch gezien te worden. Het is belangrijk om te beseffen dat toegeven aan anderen ten koste van jezelf uiteindelijk tot frustratie en een gebrek aan zelfrespect kan leiden. Probeer eens stil te staan bij wat jij echt wilt en durf ook eens nee te zeggen. Dit is niet alleen respectvol naar jezelf toe, maar zal ook leiden tot meer balans en harmonie in je relaties.
1. Je zegt zelden nee
Je vindt het moeilijk om nee te zeggen tegen verzoeken of uitnodigingen, zelfs als het je eigen grenzen overschrijdt. Je wilt graag aardig gevonden worden en anderen niet teleurstellen.
2. Anderen’ wensen gaan voor
Je plaatst vaak de behoeften van anderen boven die van jezelf, waardoor je eigen verlangens op de achtergrond raken. Het geeft je een gevoel van voldoening om anderen gelukkig te maken, maar dit kan ten koste gaan van je eigen welzijn.
3. Moeite met grenzen stellen
Het stellen van grenzen voelt voor jou als egoïstisch of onnodig streng. Hierdoor laat je soms over je heen lopen en vind je het lastig om je eigen ruimte en behoeften te bewaken.
4. Gevoel van verplichting
Je ervaart vaak een innerlijke druk om anderen altijd te hulp te schieten of aan verwachtingen te voldoen, zelfs als dit niet goed voelt voor jou. Het gevoel van verplichting kan zwaar wegen op je gemoed.
5. Angst voor afwijzing
De angst om afgewezen te worden speelt een grote rol in jouw neiging om altijd ja te zeggen. Je wilt conflicten vermijden en zoekt naar goedkeuring en acceptatie van anderen om je eigenwaarde te bevestigen.
6. Conflicten vermijden
Je bent geneigd om conflicten uit de weg te gaan, zelfs als dit betekent dat je je eigen behoeften of mening niet naar voren brengt. Je vindt het lastig om confrontaties aan te gaan en streeft naar harmonie in alle situaties.
7. Vaak om bevestiging vragen
Je zoekt vaak bevestiging van anderen omdat je onzeker bent over je eigen beslissingen en keuzes. Je hebt de goedkeuring van anderen nodig om je zelfverzekerd te voelen en twijfelt vaak aan je eigen kunnen.
8. Schuldgevoel bij zelfzorg
Het idee van tijd en energie voor jezelf nemen brengt een schuldgevoel met zich mee. Je voelt je egoïstisch als je aan je eigen behoeften denkt en stelt zelfzorg vaak uit om anderen tevreden te stellen.
9. Overbelast door hulpvaardigheid
Doordat je altijd paraat staat om anderen te helpen, raak je vaak overbelast en vergeet je om ook voor jezelf te zorgen. Je legt de lat hoog voor jezelf en voelt je verantwoordelijk voor het welzijn van iedereen om je heen.
10. Veelvuldig excuses maken
Je bent geneigd om constant excuses te maken, zelfs als het niet nodig is, omdat je bang bent om anderen teleur te stellen of boos te maken. Hierdoor neem je onnodig alle schuld op je en ontken je je eigen grenzen en behoeften.
11. Meningen van anderen wegen zwaarder
Je vindt het lastig om je eigen mening te vormen en stevig te staan in je overtuigingen, omdat je de goedkeuring en waardering van anderen belangrijker vindt.
12. Je eigen behoeften negeren
Je bent zo gefocust op het vervullen van de behoeften van anderen dat je vaak vergeet om aandacht te besteden aan wat jijzelf nodig hebt.
13. Sterk inlevingsvermogen
Door je sterke inlevingsvermogen ben je geneigd om je volledig te verplaatsen in de gevoelens en behoeften van anderen, soms zelfs over je eigen grenzen heen.
14. Gevoel van verantwoordelijkheid voor anderen
Je voelt je vaak verantwoordelijk voor het geluk en welzijn van anderen, waardoor je jezelf op de tweede plek zet en hun behoeften als prioriteit beschouwt.
15. Moeite met accepteren van hulp
Het is moeilijk voor je om hulp te accepteren van anderen, omdat je gewend bent om altijd degene te zijn die anderen ondersteunt en niet graag zelf om hulp vraagt.
16. Prioriteiten stellen is lastig
Je bent constant bezig met het vervullen van de behoeften van anderen en vergeet hierdoor vaak je eigen prioriteiten. Hierdoor vind je het lastig om te bepalen wat echt belangrijk is voor jou.
17. Last van stress en burn-out symptomen
Doordat je moeite hebt met grenzen stellen en vaak over je eigen grenzen heen gaat, ervaar je regelmatig stress en loop je het risico op een burn-out. De druk om aan ieders verwachtingen te voldoen weegt zwaar op je.
18. Te veel compromissen sluiten
Je bent geneigd om telkens toe te geven en compromissen te sluiten, zelfs als dat niet in jouw eigen belang is. Hierdoor loop je het risico om je eigen wensen en behoeften te verwaarlozen.
19. Gevoel onmisbaar te zijn
Je hebt het gevoel dat alles in je omgeving instort als jij niet constant klaarstaat voor anderen. Hierdoor leg je een enorme druk op jezelf en blijf je altijd in de weer om aan deze vermeende onmisbaarheid te voldoen.
20. Streven naar perfectie en goedkeuring
Je streeft voortdurend naar perfectie en bent op zoek naar goedkeuring van anderen. Hierdoor leg je de lat erg hoog voor jezelf en ben je nooit tevreden met je eigen prestaties, wat kan leiden tot gevoelens van ontoereikendheid en zelfkritiek.