Fomo, oftewel de angst om iets te missen, is een gevoel dat bijna iedereen wel kent. Je ziet op social media dat vrienden iets leuks doen, terwijl jij op de bank zit. Je denkt direct dat je iets mist en je krijgt de drang om erbij te zijn. In deze blog lees je wat fomo met je doet, hoe het je gedrag beïnvloedt en waarom het goed is om te weten hoe je ermee om kunt gaan. Het is een gevoel dat stiekem veel invloed heeft, zonder dat je het altijd door hebt.
Je vergelijkt jezelf steeds met anderen
Elke keer als je op je telefoon kijkt, zie je beelden van mensen die op vakantie zijn, uit eten gaan of feestjes bezoeken. Het lijkt alsof iedereen een leuker leven heeft dan jij. Dit zorgt ervoor dat je jezelf gaat vergelijken. Je vraagt je af waarom jij niet zulke dingen doet. Daardoor kun je je onzeker voelen, alsof jouw leven minder waardevol is. Je denkt dat je iets verkeerd doet, terwijl je misschien gewoon een rustige avond thuis nodig had. Fomo zorgt ervoor dat je gaat twijfelen aan je keuzes en je hebt steeds het gevoel dat je iets mist. Dat gevoel vreet aan je rust en maakt het moeilijk om tevreden te zijn met wat je hebt.
Je raakt sneller gestrest en onrustig
Omdat je steeds bang bent om iets te missen, wil je overal tegelijk bij zijn. Je zegt sneller ja tegen afspraken, ook als je er eigenlijk geen energie voor hebt. Je houdt constant je telefoon in de gaten om te kijken of er iets gebeurt. Daardoor kom je nauwelijks tot rust. Je hoofd blijft maar doorgaan en je hebt weinig momenten waarop je echt ontspannen bent. Fomo zorgt voor onrust in je lichaam en hoofd, zelfs als er eigenlijk niets aan de hand is. Je voelt druk om alles bij te houden en dat maakt je moe, ook al doe je juist meer leuke dingen. Het is een tegenstrijdig gevoel dat veel energie kost.
Je echte leven raakt op de achtergrond
Als je continu bezig bent met wat anderen doen, vergeet je soms te kijken naar je eigen leven. Je plant je dagen vol met activiteiten die je niet eens echt wilt doen, puur omdat je denkt dat je iets mist als je niet meegaat. Je leeft dan niet voor jezelf, maar voor het beeld dat je denkt dat je moet volgen. Daardoor voel je je minder verbonden met wat jou echt blij maakt. Je raakt steeds verder verwijderd van wie jij bent en wat jij nodig hebt. Fomo trekt je aandacht naar buiten, terwijl je die juist ook naar binnen moet richten. Alleen dan ontdek je wat jou écht gelukkig maakt.
Je sociale leven wordt minder oprecht
Als je vooral dingen doet om maar niets te missen, dan voel je je minder verbonden met de mensen om je heen. Je gaat naar feestjes zonder dat je er zin in hebt, of je spreekt af omdat je bang bent om buitengesloten te worden. Daardoor worden gesprekken minder diep en voelen contacten soms oppervlakkig. Je bent er fysiek wel, maar mentaal zit je ergens anders. Misschien vraag je je af of je wel op de juiste plek bent, of wat er elders gebeurt. Zo ben je nooit echt aanwezig en dat merken anderen ook. Op lange termijn kan dat je relaties juist verzwakken, terwijl je ze sterker wilde maken.
Je leert jezelf minder goed kennen
Wanneer je telkens kiest op basis van wat anderen doen, raak je langzaam het contact met jezelf kwijt. Je weet dan minder goed wat jij zelf leuk vindt, wat jouw grenzen zijn of wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. Fomo duwt je steeds in de richting van anderen, terwijl jij ook je eigen pad hebt. Als je blijft volgen wat buiten je gebeurt, dan blijft het binnen in jou stil. En juist daar zitten je echte verlangens en dromen. Door even stil te staan en niet overal achteraan te rennen, leer je jezelf beter kennen. Dan ontdek je dat je niet alles hoeft mee te maken om tevreden te zijn.